Wiggele de HaasNatuur- en Landschapsfotografie

 

Profiel

Al van jongs af aan ben ik (Wiggele de Haas geboren 1958 te Sneek) geïnteresseerd in de natuur. Opgegroeid in een buurtschapje buiten Sneek, waren de Brekkenpolders onze achtertuin. De graslanden, meren en bossen van de Zuidwesthoek van Friesland zijn me dierbaar. Sinds 1983 woon ik samen met Joke en onze twee kinderen in de Brabantse Biesbosch waaraan ik inmiddels ook mijn hart heb verpand.

Vanaf 1971 was ik lid van de Jeugdbond voor Natuurstudie (ACJN), in 1983 werd ik “oudesok” . In deze periode is mijn fascinatie en interesse voor natuur alleen maar verdiept en breder geworden. Begonnen als vogelaar raakte ik in de loop van de tijd steeds meer geïnteresseerd in planten, mossen, vlinders, libellen en paddenstoelen.

Op mijn 17e ben ik begonnen met fotograferen met een Practica. Later toen er wat meer geld was, stapte ik over op Minolta, eerst een XG1 daarna de X700. Hiermee heb ik zo’n 25 jaar gefotografeerd.

Nadat deze camera’s versleten waren, heb ik de overstap gemaakt naar Nikon. Eerst een F5 en in november 2006 heb ik de grote stap naar het digitale tijdperk gewaagd een D200 aangeschaft en eind 2008 nog een D300 body erbij gekocht en middels ook een fullframe body de D700 en D3x

In de loop der jaren is de natuurstudie wat meer op de achtergrond geraakt en is de fotografie steeds meer naar de voorgrond getreden. In 2006 werd ik lid van het NFD (Natuurfotografen Drechtsteden), een leuke gezellige club van fotografen.

Naast het onderwerp is voor mij vooral het mooie plaatje van belang, daar draait het tenslotte om. Ik gebruik nagenoeg nooit een flitser en werk eigenlijk altijd met natuurlijk licht. Dit geeft voor mij het mooiste resultaat in sfeer, kleur, etc.

Daarnaast houd ik mij aan de regels zoals deze zijn opgesteld door de Bond Verantwoorde Natuurfotografie.

Alle foto’s van mij zijn zoals ze in het veld zijn gemaakt. Eigenlijk fotografeer ik nog steeds alsof ik een dia maak:, foto’s maak je in het veld en niet achter de computer, voor mij is dat de enige manier.

Ook vind ik het nog steeds leuk om mensen te vertellen over de natuur, ik ben al meer dan 25 jaar als vrijwilliger actief als natuurgids. En ik geef dan ook regelmatig lezingen over diverse onderwerpen in de natuur. Bijvoorbeeld over paddestoelen van de Biesbosch of rond om de deur, Waterwild en steltlopers en natuurlijk altijd met dia’s of digitale fotoshow.

IK fotografeer alles wat ik op mijn tochten of tijdens mijn vakanties/reizen maar tegen kom. Wat dat betreft ben ik een echte struin fotograaf.

Macrofotografie is voor mij de hoofdzaak, maar daarnaast ook telewerk en groothoek.

Met deze site wil ik d.m.v. mijn fotowerk u mee laten genieten van de natuur rondom ons heen.

Ik wens u dan ook veel kijk plezier en hoop dat u net zoveel plezier beleeft aan het bekijken van mijn foto’s als wat ik gehad heb met het maken er van.